Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και η Υγεία μας: Η σωστή χρήση αποτρέπει δυσάρεστες επιπτώσεις


Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τη σήμερον ημέρα η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Πλέον, βλέπουμε ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται από μαθητές δημοτικού, φοιτητές (όλων των κλάδων), βλέπουμε ότι με τον καιρό η χρήση του Η/Υ εισχωρεί όλο και σε περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα, στο σπίτι, στο γραφείο, αλλά και μαζί μας - όπου πάμε - φορητοί υπολογιστές.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι η λανθασμένη χρήση του Η/Υ, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του χρήστη. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ένα προφανή παράγοντα, ότι «πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη πειράζει στα μάτια». Σας διαβεβαιώνω όμως, ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως η στάση που καθόμαστε, η θέση των χεριών, ο εξαερισμός και ο φωτισμός του χορού, η κατάσταση των συσκευών του Η/Υ κ.α.
Η στάση σας, και ο χειρισμός.
Πολύωρη και έντονη χρήση των χεριών, ταλαιπωρεί τους τένοντες, τους ιστούς, το καρπό και τις αρθρώσεις των δακτύλων και των χεριών. Επίσης, η πολύωρη, άβολη και σφιχτή στάση των χεριών, εμποδίζει τη ελεύθερη κυκλοφορία του αίματος στα χέρια. Όλα αυτά, μπορούν να προκαλέσουν από ένα απλό μούδιασμα στα χέρια, μέχρι τενοντίτιδα, μέχρι.. πολύ χειρότερα…
Πόνοι και πιασίματα στο σβέρκο μπορούν να προκληθούν από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή. Οι λόγοι μπορεί να είναι η πολύωρη ακινησία, η κακή στάση του σώματος, αλλά ακόμη και η κακή θέση την χεριών και των καρπών μπορεί να συμβάλει, λόγο τεντώματος και ταλαιπωρίας μυών, τενόντων κλπ.
Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε όλα αυτά; Να ένα εύκολο πράμα που μπορείτε να κάνετε: φροντίστε οι συσκευές του Η/Υ (οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο κλπ) που δουλεύετε, να τοποθετημένες με εργονομικό, βολικό προς εσάς, τρόπο και σε σωστές αποστάσεις από εσάς.Επικίνδυνα φάρμακα στο Ίντερνετ


Απειλή για την υγεία αποτελούν τα φάρμακα-μαϊμούδες, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί οποιοσδήποτε κυρίως από το Ίντερνετ. Η ποσότητα των ουσιών που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους δεν μετριέται σε χιλιοστά του γραμμαρίου όπως επιβάλλεται και έτσι μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο.
Οι χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βομβαρδίζονται από δεκάδες διαφημιστικά μηνύματα για αγορά φαρμάκων από το Ίντερνετ.
«Περισσότερο από 66% της διαφημιστικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που διακινείται στην Ελλάδα αφορά πλαστά φάρμακα της κατηγορίας lifestyle, δηλαδή για στυτική δυσλειτουργία, αδυνάτισμα και διακοπή καπνίσματος. Πολλά από τα on-line φαρμακεία είναι νόμιμα, όχι όμως και τα προϊόντα που πωλούν», διευκρινίζει ο Νίκος Βασιλάκος πρόεδρος της Ένωσης Χρηστών Ίντερνετ και εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης internetnow!

Διαφορετική δράση


Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αγοράσει φάρμακα από το Ίντερνετ και τα έχουν... πετάξει, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι έχουν επισκεφθεί τα εφημερεύοντα νοσοκομεία επειδή ουσίες που προμηθεύτηκαν από το Διαδίκτυο είχαν τη δραστική ουσία σε υπερδοσολογία.
«Έχω αγοράσει τρεις φορές φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία από τον δικτυακό τόπο alldaypharmacy. com. Κάθε φορά, είχαν τελείως διαφορετική δράση».
Ο Βασίλης Γρηγορόπουλος είναι 35 ετών και επειδή «τα χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία από το Ίντερνετ ήταν πιο οικονομικά τουλάχιστον κατά 30%, αποφάσισα να τα παίρνω από εκεί».
Ωστόσο, τα χάπια που πήρε δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα με το αναμενόμενο, δηλαδή την ίδια δράση με αυτά που είχε αγοράσει από το φαρμακείο όταν ο γιατρός του τα είχε συνταγογραφήσει...
«Την πρώτη φορά, ήταν πάρα πολύ δυνατά. Είχα παραγγείλει μάλιστα τρία κουτάκια και είχα για περίπου δύο μήνες. Αντί να πάρω ένα χάπι τη φορά, το έσπαγα και έπαιρνα λιγότερο από μισό. Τη δεύτερη φορά που παρήγγειλα, ύστερα από τρεις μήνες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Πήρα τρία χάπια μαζί και δεν έγινε τίποτα», εξηγεί ο κ. Γρηγορόπουλος.

Κυρίως πλαστά


Τα φάρμακα που διακινούνται μέσω Ίντερνετ είναι κατά κύριο λόγο πλαστά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι σήμερα καμία χώρα δεν είναι «καθαρή» από πλαστά φάρμακα, ενώ ειδικά στο Ίντερνετ το ποσοστό πλαστών φαρμάκων που πωλούνται φτάνει το 50%!
Κάποια από τα διαδικτυακά φαρμακεία αποτελούν νόμιμες επιχειρήσεις και λειτουργούν σε αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ με στόχο τη διευκόλυνση των ασθενών.
Ωστόσο, την ύπαρξη αυτών των νόμιμων φαρμακείων εκμεταλλεύονται και όσοι παρασιτούν εις βάρος της υγείας αλλά και της ζωής κάποιων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα φάρμακο χαρακτηρίζεται πλαστό όταν γίνεται κάποια παραπλανητική περιγραφή ως προς την ταυτότητά του, όπως είναι η παραπλανητική δήλωση που αφορά το όνομα, τη σύνθεση, την περιεκτικότητα, την ιστορία του ή την πηγή προέλευσής του, όπως είναι η παραπλανητική δήλωση που αφορά τον παρασκευαστή, τη χώρα παρασκευής, τη χώρα προέλευσης, τον κάτοχο άδειας κυκλοφορίας κ.λπ.
Τα πλαστά φάρμακα περιέχουν μεν τις «σωστές» δραστικές ουσίες αλλά σε «λάθος» περιεκτικότητα, ή δεν περιέχουν καν δραστική ουσία, ή είναι νοθευμένα με προσμίξεις ή τοξικές ουσίες.


Αντιγράφουν και τις συσκευασίες


Oι επιτήδειοι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους και στις ιατρικές συσκευασίες, τις οποίες αντιγράφουν. Έτσι, ο ανυποψίαστος χρήστης λαμβάνει δήθεν το γνήσιο σκεύασμα.
Από τον κυκεώνα της πλαστογράφησης φαρμάκων δεν γλιτώνουν ούτε τα πρωτότυπα ούτε τα αντίγραφα, δηλαδή νόμιμα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν το σωστό δραστικό συστατικό, αλλά έχει λήξει η πατέντα τους απειλώντας ασθενείς σε κάθε γωνιά της Γης, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος Διεθνής Ομάδα Πλαστών αρμακευτικών Προϊόντων ΙΜΡΑCΤ (Ιnternational Μedical Ρroducts ΑntiCounterfeiting Τaskforce) του ΠΟΥ.
Τα τελευταία δύο χρόνια στο στόχαστρο επιτήδειων έχουν βρεθεί φάρμακα για το αδυνάτισμα, για τη στυτική δυσλειτουργία, για τη διακοπή καπνίσματος, πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη, ορμόνες, χάπια για ψυχιατρικά νοσήματα και στεροειδή καθώς και φθηνά αντίγραφα απλών παυσίπονων και αντιίσταμινικών φαρμάκων, ακόμη και ταινίες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της γλυκόζης του αίματος στους διαβητικούς.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το διαδίκτυο είναι ένα μια πολύ σημαντική πηγή για την παραγωγή και διάδοση ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που σχετίζονται με τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Η εξέλιξη αυτή αφορά τόσο τους ειδικούς αλλά και το ευρύ κοινό που μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση πλέον σε πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αμεσότητα, η εύκολη προσβασιμότητα, η ανωνυμία και κυρίως η δωρεάν παροχή συμβουλών είναι μερικοί από τους παράγοντες ου τα άτομα απευθύνονται για αναζήτηση απαντήσεων σε θέματα ψυχικής υγείας.
Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς και την επικινδυνότητα των διαστάσεων που μπορεί να πάρει μια τέτοια αναζήτηση, είναι σημαντικό να σταθούμε στο γεγονός ότι το ιντερνετ είναι ένα σημαντικό εργαλείο μιας πρώτης πληροφόρησης του ατόμου για το πρόβλημα που το απασχολεί και μπορεί να έχει και υποστηρικτικό καθοδηγητικό ρόλο, εφόσον το άτομο απευθύνεται σε σελίδες αξιόπιστων και πιστοποιημένων χρηστών.
Οι δυνατότητες χρήσης του διαδικτύου δε σταματούν μόνο στην πληροφόρηση. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρύτατα στο εξωτερικό και για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας όπως η ψυχολογική - συμβουλευτική υποστήριξη. Αυτό μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους
-Ψυχολογική υποστήριξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει ένα e-mail οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θέλει, ώστε να ζητήσει βοήθεια και να λάβει μια ολοκληρωμένη επαγγελματική απάντηση.
-Ψυχολογική υποστήριξη μέσω ζωντανής διαδικτυακής συνομιλίας ή βιντεοκλήσεις. Η συνομιλία γίνεται ζωντανά και δίνει την αίσθηση μιας πιο προσωπικής συζήτησης και περισσότερο άμεσης αλληλεπίδρασης.
-Υποστήριξη μέσω Forum Στο εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί ειδικά Forum, με την εποπτεία ειδικών ψυχικής υγείας, που είναι κατηγοριοποιημένα ανάλογα με το αν κάποιος είναι ασθενής η όχι και ανάλογα με το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Στόχος των συζητήσεων είναι το μοίρασμα κοινών εμπειριών και εξωτερίκευση των συναισθημάτων.

ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ 1151

Καλώντας το 1151 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο 24ώρες το 24ώρο 365 ημέρες το χρόνο συνδέεστε αμέσως με κέντρο συντονισμού ιατρών όλων των ειδικοτήτων (γενικών ιατρών, παθολόγων, καρδιολόγων, χειρουργών, παιδιάτρων, ορθοπεδικών, ωτορινολαρυγγολόγων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων κ.α.) και νοσηλευτών για παροχή κατ΄ οίκον ιατρικής βοήθειας, διαγνωστικών εξετάσεων και νοσηλευτικών πράξεων.
O ειδικός γιατρός θα σπεύσει κοντά σας με κατάλληλο φορητό εξοπλισμό για επείγουσες εξετάσεις που μπορεί να χρειασθούν.
Διαθέτουμε έμπειρους νοσηλευτές που αναλαμβάνουν αιμοληψίες, ενέσεις, ορούς καθετηριασμούς, παρεντερική σίτιση, περιποίηση κατακλίσεων, αλλαγές τραυμάτων και άλλες νοσηλευτικές πράξεις στο χώρο του ασθενούς.
Όπως βλέπουμε από το παραπάνω κείμενο καταλαβαίνουμε πως το internet μας προσφέρει και πολλά αλλά εκτός από ψυχαγωγία .Υπάρχουν πολλά περισσότερα τέτοια sites στα οποία μπορούμε να μάθουμε πχ. πότε ένα νοσοκομείο εφημερεύει, πότε απεργούν οι ιατροί κτλ.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει γίνει πλέον ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής για παρά πολλούς.
Στην εργασία, στο σπίτι, στο σχολείο και σε διάφορες άλλες καταστάσεις, προσηλωνόμαστε για πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή για σκοπούς εργασίας, μελέτης, έρευνας και ψυχαγωγίας.
Παρά το γεγονός ότι οι οθόνες των υπολογιστών χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα από ορισμένους εργαζόμενους, εντούτοις δεν έγιναν αρκετές έρευνες μέχρι σήμερα που να καθορίζουν τα ασφαλή χρονικά όρια, της καθημερινής χρήσης του υπολογιστή.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που μας απασχολούν και παραμένουν αναπάντητα, είναι πόσες ώρες μπορεί κάποιος, χωρίς κίνδυνο για την υγεία του, να κάθεται και να εργάζεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή;
Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα αυτό, Γιαπωνέζοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Chiba, εξέτασαν δεδομένα που περισυλλέγησαν από 25.000 εργαζόμενους σε γραφεία, από το 1995 έως το 1997.
Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε 3 ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν, κατά την τρίχρονη διάρκεια της έρευνας.
Τα εκτενή ερωτηματολόγια αφορούσαν συμπτώματα και προβλήματα υγείας από τα οποία υπέφεραν οι εργαζόμενοι λόγω της χρήσης της οθόνης του υπολογιστή.
Επίσης δίνονταν και απαντήσεις σχετικά με το πόσες ώρες καθημερινά το κάθε άτομο κάθεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.
Η ανάλυση των ευρημάτων της ενδιαφέρουσας αυτής έρευνας έδειξε:
• Η χρήση της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων όπως επίσης και τον ύπνο τους

• Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των σωματικών συμπτωμάτων και του χρόνου χρήσης της οθόνης. Όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κάποιος μπροστά από την οθόνη, τόσο αυξανόταν και η συχνότητα των σωματικών συμπτωμάτων

• Τα συχνότερα σωματικά προβλήματα που παρουσίαζαν οι εργαζόμενοι ήσαν πονοκέφαλοι, ένταση και πόνοι στα μάτια, πόνοι στις αρθρώσεις, πόνοι και δυσκαμψία στους ώμους

• Τα ψυχικά συμπτώματα (ληθαργία, άγχος, απροθυμία για εργασία) όπως και τα προβλήματα ύπνου (αϋπνία και κούραση) εμφανίζονταν σε άτομα τα οποία εργάζονταν για περισσότερες από 5 ώρες καθημερινά με την οθόνη του υπολογιστή τους
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα πιο πάνω αποτελέσματα δεν επηρεάζονταν από το εργασιακό περιβάλλον, από το είδος της εργασίας που έκαναν οι εργαζόμενοι μπροστά από την οθόνη ή από το μέγεθος του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επίσης τα αποτελέσματα δεν επηρεάστηκαν διαχρονικά και ήσαν ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια των 3 ετών που διήρκεσε η μελέτη.
Τα ευρήματα των Γιαπωνέζων ερευνητών που προέκυψαν από έρευνα σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων, της τάξης των 25.000, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψη τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες τους.
Βλέπουμε ότι η αύξηση των ωρών εργασίας μπροστά από την οθόνη, οδηγεί σε αυξημένα σωματικά συμπτώματα και προβλήματα υγείας.
Παράλληλα, οι ερευνητές εισηγούνται να μην εργάζεται κάποιος περισσότερες από 5 ώρες μπροστά από οθόνη υπολογιστή διότι αυτό οδηγεί και σε ψυχικά συμπτώματα.
Χρειάζεται προσοχή διότι διαφορετικά κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να μειώνεται η παραγωγικότητα, να αυξάνεται ο χρόνος απουσίας του εργαζόμενου λόγω ασθένειας και να μεγαλώνουν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που προκύπτουν.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι γονείς και οι καθηγητές των παιδιών, πρέπει να έχουν υπ' όψη τους τα δεδομένα αυτά.
Είναι πολύ πιθανόν ότι και στα παιδιά και στους έφηβους, παρουσιάζονται ανάλογες επιπτώσεις (σωματικές, ψυχικές και σε σχέση με τον ύπνο) που προκύπτουν από την πολύωρη χρήση της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Είναι επίσης γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τα προβλήματα που δημιουργούνται στη σωματική και ψυχική μας υγεία λόγω χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

ΠΗΓΕΣEπιστροφή στα περιεχόμενα