Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα;


Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που σε χαρακτηρίζει, όπως για παράδειγμα το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, το τηλέφωνό σου, τα ενδιαφέροντά σου, οι επιδόσεις σου στο σχολείο, οι φωτογραφίες σου, οι απόψεις σου, κ.α. Δηλαδή με λίγα λόγια τα προσωπικά δεδομένα είναι όλα τα στοιχεία τα οποία δηλώνουν το ποιος είσαι.

Πως χρησιμοποιούμε τα προσωπικά δεδομένα καθημερινα;


Πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες βασίζονται στην επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων: π.χ.
1.Κάποια site στα οποία έχεις τα στοιχεία σου ή τα χόμπι σου κ.α. όπως για παράδειγμα το Facebook,το Twitter κ.α.
2.Όταν για παράδειγμα, επισκεφτείς τον γιατρό σου τηρεί τις ιατρικές σου εξετάσεις και άλλα σχετικά στοιχεία για την υγεία σου.
3. Η φόρμα που συμπληρώνεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό της εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιέχει προσωπικά σου στοιχεία, όπως όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση και ηλικία.
4. Το σχολείο σου τηρεί δεδομένα για τους βαθμούς και τις επιδόσεις σου.
Πώς είναι δυνατόν τα προσωπικά σου δεδομένα να χρησιμοποιηθούν... εναντίον σου;
Αν δεν προσέξεις πώς και πού τα δημοσιοποιείς ή αν πέσουν σε λάθος χέρια, τα προσωπικά σου δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους για να σε δυσφημίσουν ή να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, αποκαλύπτοντας ιδιωτικές σου στιγμές... Οι πληροφορίες αυτές είναι δυνατόν να δυσκολέψουν τη ζωή σου στο μέλλον. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πέσεις ακόμα και θύμα υποκλοπής ταυτότητας (δηλαδή κάποιος που έχει τα δεδομένα σου μπορεί να προσποιείται ότι είσαι εσύ) ή θύμα παρενόχλησης και εξαπάτησης. Κάποια συχνά παραδείγματα υποκλοπής δεδομένων είναι:
1.Εάν λες σε όλους το όνομα χρήστη και τον κωδικό σου σε άλλους για ένα ιστοσελίδα ή ένα διαδικτυακό παιχνίδι (online game).
2.Όταν κάνεις συναλλαγές με κάποιες μη αξιόπιστες σελίδες που σκοπό έχουν να σου κλέψουν κάποιες πληροφορίες που στη συνέχεια θα τις χρησιμοποιήσουν για να σου πάρουν ένα χρηματικό ποσό.
3.Ένα άλλο παράδειγμα δείγμα υποκλοπής που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων είναι η δημοσίευση προσωπικών μας δεδομένων χωρίς την έγκριση ή την θέληση μας. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάστηκε με τον ερχομό του Facebook στο διαδίκτυο.

Τι είναι τα κοινωνικά δίκτυα;


Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εικονικές κοινότητες, όπου οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα εικονικά τους προφίλ και να αναπτύξουν ένα δίκτυο επαφών, με τις οποίες μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας. Οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι το Twitter και το Facebook. Δηλαδή με απλά λόγια τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιστοσελίδες οι οποίες μπορείς να συνομιλήσεις με κάποιον, να δεις το προφίλ του άλλου, να αναρτήσεις μία δημοσίευση και άλλα.

Χρησιμοποιειτε τα κοινωνικά δίκτυα;


Τα κοινωνικά δίκτυα σήμερα χρησιμοποιούνται πιο πολύ από ότι μπορούμε να φανταστούμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Όμως πολλοί από εμάς δε ξέρουμε τι είναι τα κοινωνικά δίκτυα ενώ τα χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι καθημερινώς. Μερικά παραδείγματα από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα είναι: το Facebook, το MySpace ,το Wikipedia ή όπως πολλοί το αποκαλούν Βικιπεδία, το Twitter,το Youtube κ.α. .Άρα λοιπόν από τα παραπάνω μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι τα κοινωνικά δίκτυα μια συνήθεια που όλοι λίγο ως πολύ την ακλουθούμε για την ενημέρωση(Wikipedia) αλλά και για την ψυχαγωγία(Youtube) και για την συνομιλία με τους φίλους μας κυρίως(Facebook,Twitter).

Τι κινδύνους κρύβουν τα κοινωνικά δίκτυα;


Παρόλο που το να συνομιλεί κανείς στο Διαδίκτυο είναι αρκετά διασκεδαστικό, οι νέοι μπορεί σε κάποιες καταστάσεις να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Κίνδυνοι αρχίζουν να εμφανίζονται όταν δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε αγνώστους. Ο διαδικτυακός κόσμος είναι συχνά πολύ διαφορετικός από τον πραγματικό και οι νέοι μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν και να λένε πράγματα που δε θα διανοούνταν να κάνουν και να πουν σε κάποιον έχοντας τον μπροστά τους. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει και το να εμπιστεύονται προσωπικές πληροφορίες όπως για παράδειγμα αριθμούς κινητών τηλεφώνων ή φωτογραφίες. Εάν συνομιλούν με κάποιον συνομήλικό τους, τότε υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές απρόσεχτα- για παράδειγμα, στέλνοντας προσβλητικά μηνύματα, ή ανεβάζοντας κάποια εικόνα σε μια ιστοσελίδα. Όμως, ο κίνδυνος είναι φανερά μεγαλύτερος εάν το άτομο με το οποίο συνομιλούν είναι ενήλικας. Δυστυχώς, παιδόφιλοι- ενήλικες που επιθυμούν να γνωρίσουν νέους για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες- χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να τον προσεγγίσουν ενδεχομένως με τελικό σκοπό μια συνάντηση στον πραγματικό κόσμο. Οι νέοι άνθρωποι μπορεί να επιδείξουν αφέλεια μπροστά σε τέτοιους κινδύνους και συνήθως νοιώθουν αόρατοι ή ότι «θα το καταλάβαιναν αν κάποιος έλεγε ψέματα». Οι νέοι άνθρωποι ανταλλάσσουν φίλους μέσω υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων και με τον τρόπο αυτό συνομιλούν με αγνώστους, τους οποίους νοιώθουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν επειδή «ένας φίλος ενός φίλου» τους γνωρίζει. Οι υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων είναι μια πολύ προσωπική μέθοδος επικοινωνίας –περισσότερο από ένα δωμάτιο συνομιλίας με πολλούς συμμετέχοντες- και έτσι οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για να αποσπάσουν πληροφορίες από ένα νεαρό άτομο.

Παραπληροφοριση


Κίνδυνοι: Παραπληροφόρηση
Περιγραφή:
Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο είναι δυνατό να συμβεί με την παρουσίαση διάφορων ψευδών ή αναληθών ή τροποποιημένων πληροφοριών σε ιστοσελίδες, με πιθανό σκοπό την παραπλάνησή μας. Παραπληροφόρηση συμβαίνει και όταν οι πληροφορίες είναι ελλιπείς με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Πού μπορεί να συμβεί:
Σε οποιαδήποτε σελίδα του Διαδικτύου που προσφέρει πληροφορίες.
Αντιμετώπιση:
Αξιολογούμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο και ελέγχουμε το συγγραφέα, την προέλευση της σελίδας, τη βιβλιογραφία της πληροφορίας.
Χρησιμοποιούμε πολλαπλές πηγές πληροφοριών και διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο.
Επισκεπτόμαστε βιβλιοθήκες, όχι απλώς το Διαδίκτυο, και χρησιμοποιούμε ποικιλία πηγών, όπως εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.
Χρησιμοποιούμε διάφορες μηχανές αναζήτησης και όχι μόνο μία για να βελτιωθεί σημαντικά η ικανότητά μας να βρίσκουμε ποιοτικές πληροφορίες.
Μαθαίνουμε πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο και γνωρίζουμε πως ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια διαδικτυακή τοποθεσία, χωρίς να τον ελέγχει κανείς. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται να χρησιμοποιούμε πηγές που γενικά θεωρούνται έγκυρες.
Μαθαίνουμε πώς να διακρίνουμε ένα γεγονός από μια άποψη και να αναγνωρίζουμε την προκατάληψη, την προπαγάνδα και τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν ιδεολογικά στερεότυπα.
Εγκαθιστούμε φίλτρα λογισμικού που μπορούν να αποκλείσουν πηγές που περιέχουν μίσος, ρατσισμό και άλλου είδους προπαγάνδα.


Phishing


Όπως το ίδιο το όνομά του υπονοεί -παραλλαγή του αγγλικού «fishing» (ψάρεμα), το Phishing αναφέρεται στην προσπάθεια απόσπασης προσωπικών στοιχείων, οικονομικού συνήθως χαρακτήρα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα κάποιο ψεύτικο πρόσχημα.
Το Phishing επιχειρείται συνήθως με τη αποστολή κάποιου spam email (*), το οποίο ισχυρίζεται –ψευδώς- ότι αποστέλλεται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κλπ.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τους εγκέφαλους της απάτης για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων/ παράνομων οικονομικών συναλλαγών.
Τα email αυτά ισχυρίζονται ότι ο παραλήπτης απαιτείται να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία του για λόγους ασφαλείας, και τον οδηγούν μέσω συνδέσμων σε πλαστά web sites, τα οποία μιμούνται πολύ πειστικά τους διαδικτυακούς τόπους υπαρκτών και αξιόπιστων οργανισμών. Σε κάποιες περιπτώσεις η αντιγραφή είναι τόσο καλή που και ο ίδιος ο internet browser «ξεγελιέται» και δείχνει στην γραμμή θέματος την αναμενόμενη διεύθυνση και όχι την πραγματική διεύθυνση της πλαστής διαδικτυακής τοποθεσίας.
Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τον χρόνο αντίδρασης του ανυποψίαστου παραλήπτη, ορισμένα μηνύματα απειλούν ότι εάν δεν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες (ενημέρωση, επαλήθευση στοιχείων) εντός του υποδεικνυόμενου –σύντομου- χρονικού διαστήματος ο λογαριασμός του θα μπλοκαριστεί και δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει περαιτέρω συναλλαγές. Σκοπός τους είναι να εξαναγκάσουν τον παραλήπτη να αποκαλύψει τις πληροφορίες που του ζητείται χωρίς καν να προλάβει να εξετάσει την γνησιότητα του μηνύματος.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε ο παραλήπτης ενός τέτοιου μηνύματος να αποφύγει την εξαπάτηση μέσω Phishing. Τα email που αποστέλλονται μοιάζουν αρκετά επίσημα και οι πλαστές σελίδες είναι τις περισσότερες φορές πανομοιότυπες με τις πραγματικές, αφού δημιουργούνται με αντιγραφή του HTML κώδικά τους.

Εναλλακτικές μορφές:


Spear Phishing: Πρόκειται για στοχευμένα μηνύματα που μοιάζουν αυθεντικά για κάποιες ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα, στους υπαλλήλους μιας εταιρίας μπορεί να φτάσει μήνυμα με αποστολέα τον εργοδότη τους, στο οποίο τους απευθύνεται προσωπικά και τους ζητά όνομα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης. Απαντώντας κανείς σε ένα μήνυμα spear phishing θέτει προσωπικές και συχνά απόρρητες πληροφορίες στη διάθεση των απατεώνων.

Vishing: Σε αυτή την εκδοχή του phishing, για να πειστεί ευκολότερα το θύμα, του δίνεται τηλεφωνικός αριθμός εξυπηρέτησης ή του ζητείται το δικό του τηλέφωνο ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι της εταιρίας. Η πρακτική αυτή στηρίζεται στις τεχνολογίες VoIP που προσφέρει το Διαδίκτυο.
Social Networking Phishing: Αντλώντας πληροφορίες και πολλά προσωπικά δεδομένα από τα προφίλ των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, οι απατεώνες στέλνουν εξατομικευμένα μηνύματα. Η επιτυχία της μεθόδου είναι μεγάλη. Σε πρόσφατο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 70% όσων έλαβαν εξατομικευμένο παραπλανητικό μήνυμα πάτησε το σύνδεσμο που περιέχεται σε αυτό και συμπλήρωσε τα στοιχεία του στην εικονική ιστοσελίδα - απάτη.

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος


Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ειδική αυτοτελής Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου.
Η ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε. στελεχώνεται με έμπειρα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που προέρχονται κυρίως από Υπηρεσίες της Ασφαλείας, καθώς και Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων, πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με μεταπτυχιακούς τίτλους στα κατωτέρω γνωστικά αντικείμενα:
 πληροφορικής, διερεύνησης ψηφιακών πειστηρίων, τηλεπικοινωνιών και δικτύων
 μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών
Υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει πανελλαδική εμβέλεια.
Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2011 άρχισε τη λειτουργία της τον Ιούλιο του ιδίου έτους με το π.δ. 9/2011 και διέπεται στη λειτουργία της από ειδικό θεσμικό πλαίσιο.
Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την εκτέλεση του καθήκοντος και της αποστολής της συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς.
Η αποστολή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, ή έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, αποτελείται από τέσσερα τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου. Έτσι, στη νέα αναβαθμισμένη δομή της αποτελείται από:

Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ασχολείται με τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης ή μέσω αυτών σε ολόκληρη τη χώρα,
Tο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων που ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των ανηλίκων με τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας και αποθήκευσης
Tο Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων που ασχολείται με τις υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων, που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και
Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Επικοινωνία
Ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών : 11012 (24 ώρες)
Διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ.115 22 – Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-6476464, 210-6476000
FAX : 210-6476462
E-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Το πρωτόκολλο για την σωστή συμβίωση στο διαδίκτυο


Το πρωτόκολλο αυτό είναι το σύνολο των κανόνων οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται από τους χρήστες στο διαδίκτυο για την ομαλή και ειρηνική λειτουργία του.
Οι κανόνες είναι οι εξής :
1. Να θυμάστε πάντα ότι στο άλλο άκρο της σύνδεσης βρίσκεται ένας άνθρωπος, και όχι μια μηχανή, άσχετα αν επικοινωνείτε μέσω αυτής. Ποτέ λοιπόν μην ξεχνάτε τον «άνθρωπο». Σκεφθείτε πριν γράψετε κάτι, αν θα το λέγατε με τις ίδιες λέξεις στον παραλήπτη, έχοντας τον μπροστά σας. Σκεφθείτε τα συναισθήματά του. Είναι απίστευτα εύκολο να γίνει παρεξήγηση μέσω ενός email, απλά επειδή ο παραλήπτης δεν μπόρεσε να καταλάβει τον ύφος και το περιεχόμενο του μηνύματός σας. Και φυσικά δεν μπορεί να δει το πρόσωπό σας ούτε να ακούσει τη φωνή σας
2. Ακολουθείστε τους ίδιους κανόνες καλής συμπεριφοράς που έχετε μάθει και στην αληθινή ζωή. Στο Διαδίκτυο ισχύει το ίδιο επίπεδο ηθικής και σωστής συμπεριφοράς.
3. Σεβαστείτε τον χρόνο των ατόμων με τα οποία επικοινωνείτε και σεβαστείτε την ταχύτητα σύνδεσης τους στο Διαδίκτυο, που μπορεί να είναι πολύ πιο αργή από τη δική σας. Π.χ., η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με μεγάλα αρχεία θα μπορούσε να εμποδίσει ή να επιβραδύνει σημαντικά την παραλαβή αλληλογραφίας του παραλήπτη. Ενημερώστε τον λοιπόν πριν το κάνετε.
4. Σεβαστείτε τον ιδιωτικό χώρο των άλλων. Δεν είναι σωστό να διαβάζετε τα emails άλλων, ούτε και να ψάχνετε μέσα στα αρχεία τους. Σκεφθείτε αν θα θέλατε να το κάνουν αυτοί με τα δικά σας μηνύματα και αρχεία.
5. Η συγγραφή ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα ισοδυναμεί με φωνές. Μην το κάνετε, εκτός και εάν είναι πραγματικά απαραίτητο.
6. Η αποστολή αλυσιδωτού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ενοχλήσει το δέκτη, εάν το μήνυμα δεν είναι αρκετά σημαντικό ή δεν έχει να κάνει με κάποιο ανθρωπιστικό σκοπό. Επίσης μπορεί να μπλοκάρει ή να επιβραδύνει το σύστημα ταχυδρομείου του παραλήπτη.
7. Η αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου junk ή spam απαγορεύεται, και είναι πολύ ενοχλητική.
8. Εάν στέλνετε το ίδιο μήνυμα σε διαφορετικούς ανθρώπους που δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον(ακόμα και αν εσείς του γνωρίζετε όλους), πρέπει να συμπεριλάβετε όλες τις διευθύνσεις στον τομέα «bcc» (blindcarboncopy, κρυμμένο αντίγραφο), για να αποφύγετε την δημοσίευση της διεύθυνσης του κάθε παραλήπτη στους άλλους.
9. Συγχωρέστε ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, ή ακόμα «χαζές» (κατά την κρίση σας) ερωτήσεις, που κάνουν οι φίλοι σας όταν σας στέλνουν email ή όταν κάνετε chat, δεν είναι τόσο κακό. Όλοι μας ήμασταν κάποτε «πρωτάρηδες» στο Διαδίκτυο, και όλοι μας έχουμε κάνει κάποιο λάθος στο παρελθόν. Δεν πειράζει. Αν θέλετε πάντως να τα επισημάνετε, κάντε το με τρόπο, χωρίς να πληγώσετε τους φίλους σας, και όχι σε δημόσιο διαδικτυακό χώρο.

Προστασία προσωπικών δεδομένων


Το internet στις μέρες μας είναι πολύ επικίνδυνο για αυτό οι παρακάτω τρόποι μας βοηθούν να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και τον υπολογιστή μας.
1. Πάντα στον υπολογιστή μας πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης ιών (antivirus)
2. Έχουμε πάντα ενεργοποιημένο το Firewall το οποίο προστατεύει την εισβολή προγραμμάτων και τρίτων στον υπολογιστή μας.
3. Χρησιμοποιούμε PROXY SERVER για την περιήγηση στο Internet το οποίο βοηθάει στο να αποκρύπτουμε την ταυτότητα μας στο Διαδίκτυο.
4. Προσέχουμε τα στοιχεία που δίνουμε στο Internet είτε με ανέβασμα κάποιων αρχείων είτε με την συνομιλία μας με κάποιον τρίτο ώστε να μη μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας με διάφορους τρόπους.
5. Ελέγχουμε πάντα τα προγράμματα που κατεβάζουμε να είναι αξιόπιστα και ποτέ δεν παίρνουμε αρχεία από άγνωστα e-mail που μας έχουν σταλεί.
6. Όσον αφορά τη δημιουργία κωδικών και λογαριασμών προσέχουμε τα εξής:

1.Ο κωδικός που χρησιμοποιούμε να μην έχει σχέση με τον κοινωνικό μας περίγυρο.
2.Προσπαθουμε να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερος και πιο περίπλοκος γίνεται.
3.Αποφευγουμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό σε διαφορετικά site.
4.Ποτε δεν επιλέγουμε την εντολή η οποία αποθηκεύει τα στοιχεία μας στο site για να εισερχόμαστε αυτόματα διότι είναι αυξημένη η πιθανότητα να ξεχάσουμε τα στοιχεία μας και επίσης να κλαπούν πιο εύκολα από κάποιον hacker.
5.Τελος κρατάμε κάπου τους κωδικούς μας σημειωμένους και φροντίζουμε να τους αλλάζουμε περιστασιακά στο μέλλον.Eπιστροφή στα περιεχόμενα