Ασφαλής χρήση διαδικτύου

Πορνογραφία


Το διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα όπλα ενημέρωσης ,αν όχι το μεγαλύτερο, το οποίο έχει καταφέρει να εκθρονίσει την τηλεόραση λόγω της πολυπλευρότητας των απόψεων και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών που επιτρέπει και προάγει. Η εισβολή του στις ζωές εκατομμύρια ανθρώπων καθημερινά αποτελεί γεγονός ,καθώς έχει ενταχθεί και έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της ζωής των χρηστών του. Αυτή η εισβολή έχει επέλθει και στην προσωπική αλλά και σεξουαλική ζωή των χρηστών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ποια είναι η λέξη που πληκτρολογείται σε μεγαλύτερο βαθμό στις αναζητήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο ;
Η απάντηση είναι αρκετά αναμενόμενη ,είναι το σεξ .Μια βασική ανάγκη που πλέον καλύπτεται και μέσω του διαδικτύου, κυρίως με την αναζήτηση πορνογραφικού υλικού, και σπανιότερα με αναζήτηση κάποιου ενδιαφερόμενου προσώπου για πιθανή συνεύρεση χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες διακρίσεις ανάλογα με το φύλο καθώς και το "ασθενές " φύλο συμμετέχει ενεργά. Ο συνδυασμός είναι μάλλον εκρηκτικός! Δύο ‘ισχυρές δυνάμεις’ συναντιούνται σε κοινό δρόμο: το διαδίκτυο που από μόνο του ασκεί γοητεία και καθηλωτική επίδραση σε κάθε χρήστη σε συνδυασμό με τη συναισθηματική αποστασιοποίηση και την ‘ψευδαίσθηση’ κοινωνικής αλληλεπίδρασης που προσφέρει. και η σεξουαλική μας συμπεριφορά, αν μη τι άλλο το πιο ουσιαστικό και κινητήριο κομμάτι της ζωής μας. Η εμπειρία δεν μπορεί παρά να είναι έντονη και καθηλωτική! Οι ευκαιρίες, τα ερεθίσματα, οι επιλογές τόσα πολλά που κανείς δεν μπορεί εύκολα να αρνηθεί και να ελέγξει. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν εξάρτηση ακόμη και από την απλή χρήση του διαδικτύου, πόσο μάλλον τώρα! Και, πράγματι, στο σημείο αυτό αρχίζουν να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα: σημαντικός αριθμός ατόμων δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τη σεξουαλική συμπεριφορά που αναπτύσσει στο διαδίκτυο και να σταματήσει! Δεν μπορεί να βάλει ένα όριο...Το cybersex, όπως κοινώς ονομάζεται, ‘ρουφά’ καθημερινά όλο και περισσότερες ώρες της ημέρας, όλο και περισσότερη ενέργεια, χρόνο από την εργασία, την οικογένεια, τις προσωπικές σχέσεις. Όπως συμβαίνει με τη χρήση άλλων ‘ουσιών’, π.χ. το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, η σεξουαλική συμπεριφορά που εκδηλώνεται στο διαδίκτυο μπορεί πλέον να μην ελέγχεται και να εξελίσσεται σε μια ψυχαναγκαστική ή εθιστική συμπεριφορά, ο έλεγχος της οποίας απαιτεί πλέον την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.

Τα στατιστικά το αποδεικνύουν.
Το 12% των ιστοσελίδων του internet είναι.... πορνό (24,644,172 σελίδες)
Κάθε δευτερόλεπτο ξοδεύονται 3,057 δολάρια σε πορνό ενώ 28,258 άτομα βλέπουν τέτοιες σελίδες
40.000.000 Αμερικανοί επισκέπτονται... τακτικά σελίδες πορνό
Η παγκόσμια βιομηχανία πορνό βγάζει σχεδόν 5 δις δολάρια το χρόνο
το 1/4 όλων των αναζητήσεων στο internet σχετίζονται με πορνό
Οι αναζητήσεις για παιδική πορνογραφία αγγίζουν τις 116,000 τη μέρα
Η ηλικία στην οποία παρακολουθείται πορνό για πρώτη φορά είναι κατά μέσο όρο τα 11 χρόνια.
Η μέρα που ο κόσμος βλέπει τα πιο πολλά πορνό στο internet είναι η Κυριακή

Τα ανησυχητικά στοιχεία που λαμβάνουμε από τις έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στην έξαρση της παιδικής πορνογραφίας αλλά και στις επιπτώσεις που πιθανώς έχει αυτή η χρήση του διαδικτύου, όπως την απομόνωση των χρηστών ,τον "εγκλωβισμό " τους σε αυτό τον τρόπο ικανοποίησης αλλά και τον εθισμό τους.

Παιδική πορνογραφία :


Οι αναζητήσεις που αφορούν την παιδική πορνογραφία ανέρχονται στις 116.000. Η παιδική πορνογραφία αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, μαζί με την παιδική πορνεία, την παιδεραστία, την ασέλγεια, τις θωπείες και την επίδειξη. Η έξαρση της παιδικής πορνογραφίας είναι που προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη αίσθηση, καθώς συγκεκριμένα στη Δυτική Ευρώπη έχουν αποκαλυφθεί πολλά τέτοια κυκλώματα. Στην Ελλάδα άλλαξε ο ποινικός κώδικας όσον αφορά την τιμωρία τέτοιων αδικημάτων, συγκεκριμένα ,η παιδική πορνογραφία τιμωρείται και όταν σκοπός του δράστη δεν είναι η αποκόμιση κέρδους, ο οποίος σκοπός βέβαια, θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση, όταν υφίσταται. Προσδιορίζεται ως τιμωρητέο υλικό παιδικής πορνογραφίας η αναπαράσταση ή η πραγματική ή εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο φορέα του σώματος ή μέρους του σώματος ανηλίκου, με τρόπο που καταφανώς προκαλεί γενετήσια διέγερση.
Είναι γεγονός πως η παιδική πορνογραφία στιγματίζει ανεπανόρθωτα ένα παιδί γι αυτό και οι γονείς είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου ,οι οποίοι ελλοχεύουν και μέσω της παρακολούθησης τέτοιον υλικών.

Επιπτώσεις της συνεχούς παρακολούθησης πορνό :


Το διαδίκτυο έχει αναπτύξει μια διαταραχή της σεξουαλικής συμπεριφοράς και σεξουαλικότητας, καθώς υπεισέρχεται όλο και περισσότερο στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και αντικαθιστά τον σεξουαλικό σύντροφο. Έτσι αρκετοί άνθρωποι λόγω αυτών τον ιστοσελίδων , της παρακολούθησης ταινιών ή ακόμα και της διαδικτυακής συνεύρεσης ,απομονώνονται και αδυνατούν να διεκδικήσουν μια υγιή σχέση. Σε αρκετές επίσης περιπτώσεις υπάρχει και ο "κίνδυνος " του εθισμού καθώς ο χρήστης ζητά περισσότερη ηδονή με αυτό το μέσο που διαθέτει φτάνοντας σε ακραίες καταστάσεις.

Ίσως βρήκαμε τρόπο αντιμετώπισης...


Οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και οι χρήστες ιστοσελίδων παιδικής πορνογραφίας θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις βάσει των νέων ευρωπαϊκών κανόνων τους οποίους υιοθέτησε το ΕΚ την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει επίσης την διαγραφή των ιστοσελίδων παιδικής πορνογραφίας ή εφόσον αυτό κριθεί αδύνατο τη φραγή της πρόσβασης σε αυτές. Μελέτες δείχνουν ότι ένα 10% με 20% των ανηλίκων στην Ευρώπη μπορεί να πέσουν θύματα ασέλγειας κατά την παιδική τους ηλικία.

παράδειγμα


Δεν χωράει ανθρώπινος νους αυτό που περιείχε το τεράστιο αρχείο των 11.000 GB που βρέθηκε στα χέρια 10 αρρωστημένων ανθρώπων ... υπεράνω υποψίας. Αρρώστησαν οι αστυνομικοί στο θέαμα των αποκρουστικών εικόνων!
Το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος μετά από έρευνες δυο μηνών έφτασε στα ίχνη τους. Στα Χανιά συνέλαβαν ένα Αμερικανό αξιωματικό της Βάσης, αλλά και έναν Γερμανό επιχειρηματία που είναι μάλιστα πατέρας έξι παιδιών. Όλοι οι συλληφθέντες ήταν άτομα... υπεράνω υποψίας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας Αυστριακός εφοπλιστής που μένει στην Λευκάδα, δυο επιχειρηματίες απ' την Πάτρα και το Διδυμότειχο, ένας μηχανολόγος μηχανικός απ' την Αθήνα, ένας Ουκρανός ιδιωτικός υπάλληλος από την Αθήνα και δυο άνεργοι από Μυτιλήνη και Αργυρούπολη.
Οι πληροφορίες μιλούν για πολύ σκληρό υλικό με κακοποιήσεις παιδιών, ακόμη και με σεξουαλικές σκηνές στις οποίες έπαιρναν μέρος βρέφη και ζώα...Οι αστυνομικοί μιλούν για απίστευτο όγκο υλικού τον οποίο οι δράστες διακινούσαν νυχθημερόν. Ευτυχώς οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους και τώρα παίρνουν όλοι το δρόμο για τον εισαγγελέα.
τέτοιες περιπτώσεις δεν ακούμε για πρώτη φορά...είναι πολλά τα παραδείγματα και μεγάλος ο κίνδυνος!

μια όμορφη κίνηση!!!


Εντυπωσιακό χτύπημα από μέλη της elite κολεκτίβας των hackers γνωστοί σε όλους ως Anonymous πραγματοποιήθηκε εναντίον ιστοσελίδων παιδικής πορνογραφίας. Σε έναν ρόλο που δεν τους έχουμε συνηθίσει, μέλη των Anonymous κατόρθωσαν να απενεργοποιήσουν πλήρως 40 underground ιστοσελίδες οι οποίες διέθεταν παιδική πορνογραφία μέσω Internet. Οι Hackers κατόρθωσαν να πλήξουν έναν κεντρικό εξυπηρετητή γνωστό στους undeground κύκλους των άρρωστων παιδόφιλων ως «Lolita city», ο οποίος περιείχε το προς διάθεση παράνομο περιεχόμενο. Ο συγκεκριμένος εξυπηρετητής χρησιμοποιούσε το γνωστό «Tor» για να επιτυγχάνει ανωνυμία στην διάθεση του περιεχομένου ώστε να αποκρύπτει τις μοναδικές IP διευθύνσεις των παιδόφιλων. Μέλη της ομάδας #OpDarknet των Anonymous ανακάλυψε το site που διέθετε το παράνομο περιεχόμενο και άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση ώστε να σταματήσει πλήρως την λειτουργία του. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πως πέτυχαν το στόχο τους.

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=10555 ιατροnet
http://www.webvistas.org/topic/1040- webvistas
http://www.europarl.europa.eu/el/headlines/content/20111014FCS29306/ ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=103890&catid=4 Newsit.gr
http://norfid.wordpress.com/2011/10/26/ NO RFID

Κίνδυνοι Κοινωνικών Δικτύων(Facebook)


Οι κίνδυνοι στο facebook και η χρήση των social networks είναι από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης των ημερών. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (social network) γοητεύουν τους μαθητές, που βρίσκουν ότι η ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση είναι ο βολικότερος τρόπος επικοινωνίας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη χρήση του facebook από μαθητές διαπιστώθηκαν τα εξής:
• Τα κορίτσια καταλαμβάνουν ακραίες θέσεις, δηλαδή είτε χρησιμοποιούν το Facebook πολλές ώρες ή είναι περιστασιακοί χρήστες, Τα αγόρια εμφανίζονται πιο ευνοϊκά διακείμενα απέναντι στην κοινωνική δικτύωση από ότι τα κορίτσια. και είναι περισσότερο εξαρτημένα από τη χρήση του Facebook.
• Οι πολύωροι χρήστες του Facebook έχουν συνήθως γονείς που είναι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο γνώσεων των γονέων σχετικά με τον Η/Υ, τόσο περισσότερο ασχολούνται τα παιδιά τους με το διαδίκτυο και την κοινωνική δικτύωση μέσω Η/Υ.
• Οι πολύωροι χρήστες του Facebook έχουν χαμηλή συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.
• Οι περιστασιακοί χρήστες του Facebook στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τους φίλους τους, ενώ όσοι επενδύουν πολύ χρόνο είναι κατά κύριο λόγο μοναχικοί χρήστες.
• Πολλοί θεώρησαν ότι η ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση είναι ο βολικότερος τρόπος επικοινωνίας, που θα αντικαταστήσει το email και τις πιο συμβατικές μορφές διάδρασης. Κανόνιζαν τα ραντεβού τους μέσω του Facebook αντί να τηλεφωνήσουν, συζητούσαν γι' αυτό με τους φίλους τους και χρησιμοποιούσαν την ηλεκτρονική ιδιόλεκτο (αργκό).
• Πολλοί χρήστες δήλωσαν ότι αυτό που τους συναρπάζει στο Facebook είναι ότι γνωρίζουν άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, ότι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν, ακόμη και ότι συγκροτούν ομάδες μελέτης για τις εξετάσεις.
• Η ευχαρίστηση που προέρχεται από την ενασχόληση με το Facebook και η φυγή από το διάβασμα είναι η βασικότεροι λόγοι ενασχόλησης με αυτό (στους μαθητές Λυκείου). Το Facebook δεν είναι πια εργαλείο, αλλά εναλλακτικός τρόπος ζωής.
• Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι μέσω της εφαρμογής αυτής κατάφεραν να επανασυνδεθούν με άτομα ή φίλους που είχαν χάσει εδώ και καιρό.
• Οι περισσότεροι χρήστες έχουν κουραστεί πλέον με το πλήθος των εφαρμογών του Facebook, με τις άπειρες προσκλήσεις σε quiz και test χαμηλού επιπέδου.
• Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Facebook, που τους προσέλκυσε εξαρχής, ήταν η απλότητα των λειτουργιών του, η δυνατότητα επιλογής των εφαρμογών με τις οποίες θα πλαισίωναν το προφίλ τους
• Αρκετοί χρήστες είχαν κουραστεί από το 'φακέλωμα' μέσω Facebook, μέσω του οποίου ο καθένας γνώριζε και μετέδιδε ποια η ψυχική διάθεση του χρήστη, τι έκανε όλες τις χρονικές στιγμές κλπ. Οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι η μόδα του Facebook θα περάσει και θα αντικατασταθεί με κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον, επειδή ξεπέρασε το μέτρο. Το διαδίκτυο έχει κανόνες αυτορρύθμισης.
• Πολλοί άνοιξαν λογαριασμό στο Facebook, επειδή είναι μόδα.
• Οι περισσότεροι κατηγορούν το Facebook ότι προάγει τις επιφανειακές αόριστες σχέσεις και ότι δεν μπορούν να βρουν πραγματική στήριξη μέσω αυτού. Παρόλα αυτά, αναγνώρισαν ότι αποτελεί υποκατάστατο για όσους δεν τα καταφέρνουν στις πραγματικές σχέσεις ή έχουν περιορισμένο χρόνο γι' αυτές.
• Οι χρήστες με μεγαλύτερη εξάρτηση από το Facebook, παρουσίαζαν την ίδια νοσηρή σχέση και με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον υπολογιστή γενικότερα.
• Οι περισσότεροι χρήστες δεν κατάλαβαν την εξάρτηση από το facebook μέχρι που κατέληξαν να αναλώνουν πολλές ώρες ασχολούμενοι με τις εφαρμογές του και σκεφτόταν γι' αυτό ακόμη κι όταν έκλειναν τον υπολογιστή.
• Το Facebook παρέχει το προσωπείο της αυτοεκτίμησης. Πολλοί αρθρώνουν συναισθήματα μέσα από αυτό, που δεν θα τολμούσαν να τα πουν στην πραγματική ζωή. Το ένστικτο και το συναίσθημα απελευθερώνεται. Αρκετοί χρήστες διατηρούσαν παραπάνω από δύο λογαριασμούς στο Facebook με διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φορά. Πολλαπλές και σχιζοειδείς προσωπικότητες.
• Το γλωσσικό επίπεδο των χρηστών του Facebook πολλές φορές κατρακυλάει σε ύβρεις και χυδαιολογίες, ενώ η ελληνική ορθογραφία παραχαράσσεται. Η γλώσσα είναι ένα συνονθύλευμα αγγλικών συντμήσεων και ελληνικών. Συχνή είναι η χρήση emoticons που όμως γίνονται δύσκολα στην αποκρυπτογράφησή τους και δυσχεραίνουν τη φόρτωση της σελίδας.
• Το Facebook αποτελεί μέσο επικοινωνίας, ειδικά για νέους επαρχιακών πόλεων, που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να γνωρίσουν όσους θα επιθυμούσαν. Παράλληλα προσφέρει τα δυνατότητα είτε για ιδιωτική συνομιλία είτε για μαζική συζήτηση.
• Σε χρήστες μικρότερης ηλικίας αναπτύσσεται ανταγωνισμός για το ποιος θα προσελκύσει περισσότερους φίλους, κυρίως του αντιθέτου φύλου.
• Οι γυναίκες χρήστες προβάλλουν τις περισσότερες φορές ένα μυστηριώδη εαυτό, που περιμένει να ανακαλυφθεί από κάποιο χρήστη με έξοχα προσόντα, γρήγορο στη γραφή και με καλές ατάκες. Οι φωτογραφίες που τοποθετούν στο προφίλ τους είναι προκλητικές μερικές φορές ή παρμένες από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων. Οι άντρες χρήστες συνήθως επαίρονται για τα σωματικά τους προσόντα και για τον 'τσαμπουκά' που μπορούν να επιδείξουν.
• Οι περισσότεροι χρήστες δεν ενοχλούνται που το Facebook βρίθει διαφημίσεων και πολλές φορές παίρνει πολιτική διάσταση ερήμην τους.
Επιπλέον πολύς κόσμος κρύβει την πραγματική του ηλικία, αλλά οι ερευνητές διατείνονται ότι όταν επιτρέπεις στα παιδιά να παραβαίνουν τους κανόνες στέλνεις λάθος μήνυμα. Και, όπως υποστηρίζουν, αφήνεις τα παιδιά χαλαρά σε έναν ψηφιακό κόσμο για τον οποίο μπορεί να μην είναι προετοιμασμένα, εκθέτοντάς τα στις απειλές της πραγματικής ζωής.
Οι κίνδυνοι για τα μικρής ηλικίας μέλη των κοινωνικών δικτύων δεν είναι υποθετικοί. Ο Χεμανσού Νίγκαμ, ο πρώην αξιωματούχος ασφαλείας του MySpace, που σήμερα διευθύνει μια εταιρεία συμβούλων για την ασφάλεια στο Ιντερνετ, θυμάται ένα πρόσφατο συμβάν. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, είπε, ένα 11χρονο αγόρι έκανε φίλη στο Facebook ένα κορίτσι από την τάξη του. Αλλά ο λογαριασμός του κοριτσιού ήταν ψεύτικος και το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από αυτόν άρχισε να ανεβάζει φωτογραφίες του αγοριού σε ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου, συνοδεύοντάς θες με πρόστυχα σχόλια.
Όταν οι φωτογραφίες του αγοριού άρχισαν να εμφανίζονται σε αναζητήσεις του Google, το σχολείο υποψιάστηκε ότι τις είχε ανεβάσει ο ίδιος και κάλεσε τους γονείς του. Τα άλλα παιδιά άρχισαν να τον πειράζουν. «Μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για έναν 11χρονο, που ήθελε απλώς να συνομιλεί με φίλους του», είπε ο κ. Νίγκαμ. Το 2006, 31% των 12χρονων στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Pew, και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 38% στα μέσα του 2009, οπότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία σχετική έρευνα.
Το ComScore, μια εταιρεία που μετράει την κίνηση στο Διαδίκτυο, υπολογίζει ότι 3,6 εκατ. από τους 153 εκατ. επισκέπτες μηνιαίως του Facebook στη χώρα είναι κάτω των 12 ετών. Κάποιοι από αυτούς τους επισκέπτες μπορεί να μην έχουν λογαριασμό και απλώς επισκέπτονται τις κοινές σελίδες, ανέφερε το ComScore.
Οι εταιρείες Ιντερνέτ έχουν συστήσει κανόνες για τους χρήστες μικρής ηλικίας, επειδή πρέπει να συμμορφωθούν με τον Νόμο για την Ηλεκτρονική Προστασία των Παιδιών του 1998, σύμφωνα με τον οποίο οι ιστοσελίδες που συλλέγουν πληροφορίες από παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να έχουν τη γονική συναίνεση. Η απόκτηση όμως αυτής της συναίνεσης είναι περίπλοκη και ακριβή υπόθεση, οπότε εταιρείες όπως η Facebook και η Google, στην οποία ανήκει το YouTube, απορρίπτουν όποιον προσπαθεί να εγγραφεί σε ηλικία κάτω των 13 ετών. Facebook, Google και Yahoo αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πόσα παιδιά περνούν τα εμπόδια, αλλά διατείνονται ότι προσπαθούν να εφαρμόσουν τους κανόνες.
Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν διαθέτουν δικλίδες ασφαλείας για τα μικρά παιδιά και παρότι το Facebook διαθέτει τέτοιες, εντούτοις τα παιδιά που υποκρίνονται ότι είναι πάνω από 18 τις παρακάμπτουν, με αποτέλεσμα να μένουν εκτεθειμένα.
Πηγές: http://pinianews.blogspot.com/2011/03/facebook_18.html
http://efivoidimosiografoi.pbworks.com/w/page/3634


Διαδικτυακή Αργκό


Στην εποχή μας βρίσκουμε μπροστά μας πολλές φορές το μεγάλο πρόβλημα της διαδικτυακής αργκό, μια μέθοδο που βολεύει τους νέους και κουράζει τους παλιούς. Η διαδικτυακή αργκό έχει υπερισχύσει σε πολλές χώρες μια από αυτές είναι η Ελλάδα μας. Εδώ κυρίως συναντάμε τα greeklish. Μια συγχώνευση δύο γλωσσών, των ελληνικών και των αγγλικών, μια συγχώνευση που έχει ως αποτέλεσμα γρήγορο και πρωτότυπο γράψιμο.


Ιστορία των greeklishΣτο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από τους υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήματα. (Ο υπολογιστής VICTOR 9000 υποστήριζε πολλά σύνολα χαρακτήρων. Όταν, αργότερα, εμφανίστηκε στην αγορά ο IBM PC, δεν υποστήριζε πολλές προϋπάρχουσες δυνατότητες, όμως επικράτησε). Επίσης υπήρχε η απαίτηση, από κάποιες υπηρεσίες, ο οκταψήφιος κώδικας ASCII να μπορεί να "διπλώνει" έτσι, ώστε να μεταφέρεται το μήνυμα σε επταψήφια μηχανήματα (πχ. TELEX) και να διατηρείται σε κάποιο βαθμό η αναγνωσιμότητά του.
Σήμερα τα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν πολύ περισσότερες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, και είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν Έλληνες μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα στο διαδίκτυο.
Ωστόσο πολλοί χρησιμοποιούν ακόμα τα greeklish γιατί είναι γρηγορότερα στην πληκτρολόγηση και δεν υπάρχει λόγος να έχουν σωστή ορθογραφία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να ξεσπά ένας άτυπος πόλεμος για την χρήση τους, καθώς δεν είναι εύκολα αναγνώσιμα από χρήστες που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό τον τρόπο γραφής, για λόγους ευκολότερης κατανόησης των κειμένων ή λόγω αδυναμίας αναζήτησης σε αυτά.
Κάποιοι αναφέρουν ότι η πρώτη σύγχρονη χρήση των greeklish έγινε από την Ε.Μ.Υ. , την ελληνική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πολλές δεκαετίες πριν και πολύ πριν την ευρεία χρήση του διαδικτύου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ιστοσελίδες αλλά ακόμη και ελληνικές εταιρίες να γράφουν και στα ελληνικά αλλά και στα greeklish. Άραγε που να οδηγεί όλο αυτό ;


Συγχρονες τάσεις


Γύρω στο 2004 εμφανίστηκε σε πολλά ελληνικά Διαδικτυακά forum (όπου τα greeklish ήταν ο κύριος τρόπος επικοινωνίας) μία κίνηση κατά της χρήσης των greeklish. Οι διαχειριστές απειλούσαν με εξοστρακισμό τους χρήστες που συνέχιζαν να χρησιμοποιούν τα greeklish, κάνοντας έτσι υποχρεωτική τη χρήση των ελληνικών, αλλά η χρήση των greeklish δεν κατάφερε να γίνει λόγος για αποκλεισμό από φόρουμ. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το κείμενο γραμμένο σε Greeklish θεωρείται ακαλαίσθητο, καθώς και δυσκολότερο στην ανάγνωση, σε σύγκριση με κείμενο γραμμένο με το ελληνικό αλφάβητο.
Ένα επιχείρημα κατά της ολοκληρωτικής χρήσης ελληνικών είναι ότι πολλοί χρήστες γράφουν από το εξωτερικό και μέσω υπολογιστών που δεν τους ανήκουν, όπως σε πανεπιστήμια ή νετ καφέ. Έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα για ελληνική γραμματοσειρά με αποτέλεσμα τα Greeklish να είναι η μόνη επιλογή.
Στα ελληνικά IRC και IM χρησιμοποιούνται κυρίως Greeklish.
Θεωρείται από πολλούς ότι η χρήση των Greeklish απειλεί την ακεραιότητα της ελληνικής γλώσσας (επειδή ατονεί το ορθογραφικό αίσθημα), ενώ άλλοι διαφωνούν και υποστηρίζουν τη χρήση τους.
Παρατηρείται ακόμα συχνά η μεταγραφή αγγλικών σε ελληνικό αλφάβητο και στη συνέχεια μετατροπή σε greeklish. Αυτή η διπλή μεταγραφή είναι ειρωνική, π.χ. αν ένας χρήστης θέλει να γράψει "this is hard to read" αυτό μέσω του "δις ιζ χαρντ του ριντ” γίνεται "dis iz xarnt tou rint". Έτσι το αλφάβητο είναι λατινικό, αλλά η ορθογραφία ελληνική. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτό είναι ακαλαίσθητο, αλλά αυτό είναι ακριβώς και ο σκοπός μιας τέτοιας χρήσης, η ειρωνική τήρηση απόστασης από την μεταγραφή των αλφαβήτων. Αυτή η χρήση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη λίστα αλληλογραφίας Hellas.
Η ευρεία χρήση των Greeklish σε μεγάλα κείμενα είναι σήμερα (2011) σπάνια. Η χρήση τους περιορίζεται συνήθως σε μικρά ανεπίσημα μηνύματα μεταξύ φίλων.

Παραδείγματα

Καλημέρα, πώς είστε;
Φωνητικά greeklish: kalimera, pos iste;
Ορθογραφικά greeklish: kalhmera, pws eiste?
Θήτα
Greeklish 1: thita
Greeklish 2: 8hta
Greeklish 3: uita
Διάφορα άλλα…
Για το γράμμα Ε/ε χρησιμοποιείται το e.
Συχνή είναι η χρήση του 3 για το γράμμα Ξ/ξ (λόγω οπτικής ομοιότητας). Μπορεί όμως να γραφτεί και ως ks ή x.
Για το Ψ/ψ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο συνδυασμός ps ή το y ή ο αριθμός 4 ή το c (επειδή το c και το ψ βρίσκονται στο ίδιο πλήκτρο).
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η έλλειψη έγκαιρης τυποποίησης επέτρεψε πολλές εναλλακτικές μορφές για κάποια γράμματα, με αποτέλεσμα ο κάθε έλληνας να γράφει τα "δικά του" greeklish, που μπορεί να είναι και μίξη φωνητικών και ορθογραφικών.
Η καθημερινότητα μας στο διαδίκτυο περιλαμβάνει πολλές συντομογραφίες και μια μεγάλη αλλαγή της διαδικτυακής γλώσσας. Στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως τα greeklish αλλά και άλλες καθιερωμένες ατάκες/συντομογραφιες.Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι παρακάτω:
AFK Away From the Keyboard
asl Age/Sex/Location
BBL Be Back Later
b/f Boyfriend
BRB Be Right Back
BTW By The Way
CU See You
CYA See Ya
DL Download – DLC Download Content
FAQ Frequently Asked Question
F2F Face To Face
fu f* you
FYI For Your Information
GAL Get A Life
g/f Girlfriend
IC I See
IDK I don’t know
IM Instant Message
IMO In My Opinion
IRL In Real Life
JK Just Kidding
LMAO Laughing My Ass Off
LMFAO Laughin my fuckin ass off
LOL Laughing Out Loud
kk O. K.
L8R Later
Sum1 Someone
np No Problem
OMG Oh My Gosh
OT Off Topic
PPL People
PLZ Please
RL Real Life
ROFLMAO Rolling On Floor Laughing My Ass Off
SMS Short Message Service
THX Thanks!
TTYL Talk To You Later
US You Suck
WB Welcome Back
WTF What The FK
WTGP? Want To Go Private?


Eπιστροφή στα περιεχόμενα